Skip to content
innoasis.fasade
8 min read

Innoasis -Det digitale bygget

Vi i Veni har i noen år jobbet sammen med Smedvig Eiendom og andre kunder for å utvikle en fremtidsrettet digital infrastruktur for bygg. Denne infrastrukturen har vi tatt helt ut i våre egne nye kontorer i Innoasis, Stavangers nye HUB for Innovasjon. Nå har vi endelig flyttet inn i bygget og det er artig så se hvordan de første ideene vi hadde har utviklet seg til det digitale bygget vi nå har tatt i bruk.

Fra begynnelsen av har vi hatt en klar strategi for hvordan vi skulle designe og utvikle de digitale løsningene. den kan forkortes i akronymet MAKSE som står for:

 

  • Moderne
  • Automatisert
  • Kostnadseffektivt
  • Sikkert
  • Enkelt.

 

Dette strategien flere uvanlige løsninger i Inoasis som vi tror bygget kommer til å leve godt med i lang tid. Men før vi går inn på de nye løsningene som vi har i bygget kan vi først se på hva vi har fjernet.

Det er ingen datakabler til brukere. Alle kontorpulter og arbeidsområder har strømkabler. Thats it. Vi har heller ingen patcherom. Et bygg på størrelse med Innoasis vil typisk ha et patcherom på 6-8 kvadratmeter i hver etasje. Siden vi ikke har datakabler til brukerne trenger vi ikke det. Vi trenger heller ikke tenke på kjølesystemer, strøm og adgangskontroll til disse rommene. vV har heller ingen datarom med servere.

Ved å fjerne alle disse tingene sparer vi plass og strømforbruk, og gjør bygget enklere å administrere.

I stedet for å bygge en tradisjonell datainfrastruktur i Innoasis har vi brukt Fiber-To-The-Office (FTTO) og lagt fiberkabler til alle områder i bygget og installert Nexans Digital Ceiling ute i lokalene der vi trenger dem. Fiberkablene ender opp i et sentralt byggnett-rom hvor de sentrale komponentene i infrastrukturene er plassert.

Alle leietakerne i Innoasis bruker et felles trådløst nettverk - wifi@work, hvor de får sikkert og stabil nettverkstilgang med høy kapasitet uansett hvor de er i bygget. Dette er bygget med trådløse aksesspunkter og sikkerhetsløsninger fra HPE Aruba. Med et felles trådløst nettverk har vi løst problemet med at mange leietakerfirmaer setter opp sine egne trådløse nettverk som forstyrrer hverandre og kun har dekning i de områdene som leietakerne har leid.

I tillegg er wifi@work tilgjengelig i de andre byggene til Smedvig Eiendom. Dermed vil alle brukerne automatisk være på nett hvis de besøker noen av disse.

Et annet viktig poeng med den digitale infrastrukturen i Innoasis knytter alle tekniske systemer og byggautomasjonen sammen og gjør dem tilgjengelig med moderne og sikker kommunikasjon. En viktig brikke her er byggautomasjon med Tridium Niagara. Denne plattformen for byggautomasjon og IoT gjør at vi enkelt kan integrere systemene i bygget og dele data med eksterne systemer for analyse og oppfølging.

Driftsystemer som SD-anlegg og systemer for administrasjon av adgangskontroll har vi flyttet til skyløsningen Veni Central som er satt opp i Microsoft Azure. Dette gjør at all overvåking vanlige digitale driftsoppgaver kan gjøres effektivt og sikkert uansett hvor driftsfolkene befinner seg. Vi har også full kontroll over strømforbruket i bygget og også hvor mye enrgi vi produserer selv med jordvarme og solcellene på taket.

Tilgangen til driftssystemene skjer gjennom Driftsportalen. Denne er felles for alle byggene til Smedvig Eiendom og gir sikker tilgang for drift og support personell. De sentraliserte driftssystemene i Veni Central bidrar sterkt til å redusere antall servere og dermed også drifts og lisenskostnader.

Veni Central og den digitale infrastrukturen gjør bygget enkelt å drifte. På samme måte gjør Life@Work det enkelt for leietakerne å ta Innoasis i bruk. Life@work applikasjonen er også integrert inn med den digitale infrastrukturen. for eksempel kan leietakerne selv administrere tilgangen til det trådløse nettverket og reservere møterom som er felles for alle leietakerorganisasjoner.

For oss i Veni er det ekstra spennende og selv ta i bruk de digitale løsningene vi har laget. På den måten blir Innoasis en "living lab" hvor vi kan utvikle løsningene og også bruke dem selv og på den måten utvikle det digitale bygget videre til beste for alle våre kunder. Med den fleksible infrastrukturen håper vi også å bidra til at Innoasis kan bli en digital innovasjonsplattform for vår partnere, samboere i bygget og Stavanger regionen. For eksempel ved å koble til nye IoT enheter, trådløse roboter og andre nyskapende dingser som kommer fremover.

Ta gjerne kontakt hvis du ønsker å komme på besøk og høre med om teknologiene og løsningene vi holder på med.

 

Abonner på Fremtidsfeeden

1667860989383